תאונת עבודה מה עושים ולמי פונים במקרה של תאונה בדרך חזרה מהעבודה. עורך דין אלדד אוחיון, עורך דין לנפגעי עבודה עם ניסיון בתחום מציע תשובה לשאלה – תאונת עבודה מה מגיע לי? ובעצם מי הגוף האחראי בישראל על תאונות עבודה ומחלות מקצוע.
תאונת עבודה היא תאונה שאירעה תוך כדי ועקב העבודה, כולל בדרך לעבודה וממנה. אירוע מוחי או אירוע לבבי עשויים להיות מוכרים כתאונת עבודה, אם נגרמו כתוצאה מאירוע בעבודה שהנו חד-פעמי, חריף בעוצמתו וסמוך למועד האירוע המוחי או הלבבי.
במקרה של תאונת עבודה מה עושים
נפגעי עבודה הם מבוטחים בביטוח נפגעי עבודה שנפגעו במהלך עבודתם וכתוצאה מכך אינם כשירים לעבוד ומאבדים את שכרם או את מקור הכנסתם. במקרים גבוליים, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין נזיקין המומחה במקרים כגון אלו.
נפגעי עבודה בתקופה שלאחר הפגיעה – במהלך התקופה שבה הם אינם יכולים לעבוד ועד 90 ימים מיום הפגיעה, זכאים הנפגעים לתשלום דמי פגיעה ולטיפול רפואי חינם, שיסייעו להם לעבור את הימים שלאחר הפגיעה.
אם כתוצאה מהפגיעה נקבעה לנפגעי העבודה דרגת נכות על-ידי ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי והם מוכרים כנכי עבודה, הם יהיו זכאים גם לקצבה או מענק ולזכויות והטבות נוספות, שיקלו עליהם להשתקם ולהמשיך להתקיים בכבוד.
גם בני משפחה של נפטרים מפגיעה בעבודה זכאים להטבות שונות.
סעיף 80 לחוק הביטוח הלאומי מגדיר מקרים בה פגיעה בעבודה עשויה להיות מוכרת בתור תאונת עבודה:
- עובד שנפגע בתאונה שאירעה תוך כדי עבודה ועקב העבודה.
- עובד שנפגע כאשר היה בדרכו לעבודה מביתו, או מהמקום שבו ישן, או מהעבודה אל ביתו, או אל מקום לינתו, או ממקום עבודה אחד לשני.
- עובד שנפגע בעת עבודתו במקום העבודה, או בסמוך אליו, בזמן שניסה להציל גוף או רכוש, או ניסה למנוע נזק לגוף או לרכוש.
- עובד שנפגע בעת העבודה, כאשר אדם אחר פגע בו בחפץ שנמצא במקום העבודה, וזאת בתנאי שלנפגע לא היה חלק בגרימת הפגיעה.
- עובד שכיר, שנפגע בעת שסעד בהפסקה במקום שמסוכם עם המעסיק, בדרכו ממקום עבודתו או בחזרה אליו.
- עובד שכיר החבר בוועד העובדים במקום עבודתו, שנפגע בעת מילוי תפקיד זה, עקב מילוי התפקיד, בדרך למילוי התפקיד או בחזרה ממנו.
- עובד שכיר שנפגע, בדרכו מהעבודה או ממעונו אל מקום בחינה שבו הוא נבחן לפי חוק החניכות או לפי חוק שירות התעסוקה, או בדרכו חזרה ממקום הבחינה אל מקום העבודה או אל מעונו.
- מקרה נוסף אשר אינו מופיע בחוק והתפתח בפסיקה: עובד שלקה באירוע מוחי או אירוע לבבי, שנגרם כתוצאה ישירה מאירוע חריף, חד-פעמי וחריג בעבודה (או הקשור בעבודה), אשר אירע בסמוך לאירוע המוחי או הלבבי.
מי הגוף האחראי על תאונות עבודה ומחלות מקצוע
מבוטחים שהוכרו על ידי המוסד לביטוח לאומי כנפגעי עבודה זכאים לקבלת טיפול רפואי בקופות החולים בעקבות הפגיעה. בתנאים מסוימים יינתן מימון גם עבור טיפולים פרטיים. במקרים שבהם מוצו הטיפולים הרגילים, נפגע עבודה עשוי להיות זכאי לטיפולי רפואה משלימה בקופת החולים, אם רופא הקופה המליץ על כך.
עזרה ראשונה (כולל אשפוז ראשון) יכולה להינתן לנפגע על-ידי קופות החולים, מגן דוד אדום, בית חולים או מרפאה לרפואה דחופה, הנמצאים בסמוך למקום הפגיעה. המשך הטיפול יינתן רק בקופת החולים המבטחת. הוצאות הפינוי וההעברה על ידי אמבולנס ביום הפגיעה (בלבד) ימומנו על-ידי קופת החולים.
תאונה בדרך חזרה מהעבודה – האם נחשבת תאונת עבודה
החוק מפרט תאונות שאירעו בדרכו של המבוטח לעבודה או בחזרה ממנה, אשר יוכרו כתאונות עבודה. בכל מקרה מומלץ לפנות לייעוץ עם עורך דין לתביעות נזקי גוף.
כתאונת עבודה תיחשב גם תאונה שאירעה בדרכו של המבוטח לעבודה ובחזרה ממנה. יחד עם זאת, אם בדרכו היתה למבוטח הפסקה של ממש, או שסטה מדרכו המקובלת סטייה של ממש שלא לצורכי עבודה, התאונה לא תיחשב כתאונת עבודה. במקרה של סטיה, הפגיעה עדיין תיחשב כתאונת עבודה במקרים הבאים בלבד:
- אם סטה המבוטח מדרכו לעבודה כדי להתפלל תפילת בוקר בציבור בבית תפילה שבו הוא נוהג להתפלל.
- אם סטה המבוטח מדרכו לעבודה לצורך ליווי ילדיו לגן ילדים, מעון ילדים, או מקום אחר שאושר בתקנות הביטוח הלאומי ובחזרה.
תאונת עבודה מה מגיע לי ומי אחראי לפצות אותי
ביטוח תאונות עבודה חל על כלל העובדים בישראל, כולל עובדים זרים. עובדים שנפגעו במהלך עבודתם זכאים לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי עבור ימי ההיעדרות מהעבודה והוצאות הטיפול הרפואי.
לשם קבלת הטיפול, על העובדים שנפגעו לפנות למחלקת תאונות עבודה בקופת החולים שהם מבוטחים בה. עובדים שכירים יפנו לקבלת הטיפול עם טופס בקשה למתן טיפול רפואי, שמולא על-ידי המעסיק או אדם מטעמו. עובדים עצמאים יפנו לקבלת הטיפול עם טופס בקשה למתן טיפול רפואי לעצמאי.
עיקבו אחרינו בעמוד הפייסבוק.